На 1 април отбелязваме Деня на хумора, шегата и лъжата

Written by on 01/04/2020

Днес успяхте ли да излъжете някого? В България има суеверие, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж.

Разказват, че началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти . Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест изпратили новогодишни картички на краля на 1 април. Промяната в календара не влязла в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април.

Други сочат, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Според други източници този ден се свързва с римски празник в чест на възкръсването на бог Атис. Римляните го наричали празник на радостта и на него хората имали пълна свобода да говорят и правят каквото искат.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background