Награждаването на посланика на Украйна в България е цинично

Written by on 27/02/2023

„Награждаването на посланика на Украйна в България с орден „Мадарски конник“  от президента Румен Радев е цинично“ заявяват от Възраждане.

Радио Търговище припомня ,че отличието бе връчено днес 27,02,20203 г   „за всеотдайната работа на посланик Москаленко в тежките условия на войната срещу Украйна, както и за неговите особено големи заслуги за задълбочаването и разширяването на двустранните отношения между България и Украйна“се казва в прес- комюникето на Президенството.

От Възраждане заявяват още:

„Нека не забравяме, че  действията на  Виталий Москаленко  биха могли да се възприемат  като защита за режим на военнопрестъпници.  Той се е изказвал многократно изключително пренебрежително за българската държава и е изнасял секретни данни за бройката и количеството на  българското тежко въоръжение.

Награждаването на посланика на Украйна в България с орден „Мадарски конник“ от президента Румен Радев.

 

Нека не забравяме, че военнопрестъпният режим в Украйна от години нарушава правата на българите там. А неонацистите в Украйна унищожават българските паметници от години, изгориха жив един българин в Одеса,  нападнаха българин –  общински съветник в Белгород, който вследствие на нападението загуби едното си око. Да не говорим, че в момента българи  и български граждани са насилствено мобилизирани в Украйна и са използвани за „пушечно месо“ на фронта.

Орден „Мадарски“ конник е третият по старшинство в наградната система на страната ни . С него се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с Република България.

Румен Радев, чието правителство управлява вече повече от половин година чрез министър-председателя назначен от него, вместо да награждава посланика на Украйна в България,   нека вземе мерки за защита на българите там.“

Награждаването е само седмица след  провелите се  шествия на 24,02,2023 под мотото „Украйна – Европа – Свобода – Победа!“ в подкрепа на борбата за свобода и независимост на украинския народ. Припомняме ,че в шествието пред президенството участниците призоваха и за импийчмънт на президента Румен Радев както и за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова от България.(инфо-БТА)


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background