Днес  празнуваме Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници в българския календар.

След двугодишно прекъсване Архиерейското наместничество в Търговище и Община Търговище организират богоявленски ритуал за спасяване на кръста.

Началото е в 12.00 ч. край градския шадраван на площад „Свобода“. Припомняме че традицията бе прекъсната заради пандемията от COVID19.

Отново скачат за кръста днес в Търговище след двугодишно прекъсване

 

Днешният ден е изпълнен с много традиции и поверия.В традиционния фолклор денят е свързан с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича още Водици.

Вярва се ,че в полунощ, в нощта на празника, реките спират да текат и стават лековити. Водата на този ден има свещени свойства и затова се пази през цялата година, като се използва за лекарство.

През нощта срещу празника, когато “небето се отвори” се вярва, че всяко желание се изпълнява, стига човек да изрече това, което иска на глас.

Близо 1300 са имениците днес на Богоявление в община Търговище. Най-много сред тях са кръстените Йордан – 389. Божидар се казват 93 сред мъжете в общината, а Боян – 86. Името Данчо носят 25 души, Богомил – 23, Богдан – 16.

Сред жените, кръстените Йордана или Йорданка, са 282. Данка е името на 21 дами, а Божидара – на 20. По 6 са кръстените Божана и Богдана.

Имен ден празнуват всички, които носят името Йордан, Йордана, Йорданкa, Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Найден, Теодосий.

Радио Търговище пожелава на всички именници днес много здраве и късмет.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background