За Коледа и още нещо…

Written by on 26/12/2022

За Коледа и още нещо. Да точно така – и още нещо.

Коледа е ! Голяма част от нас са със семействата си  заедно около коледната трапеза. Трапеза отрупана с храна. Време за усмивки време за подаръци за пазаруване. Ала всички забързани в лудото пазаруване  заблудени в  трескавата подготовка ,като че ли не забелязваме нищо и никой около нас.

Празниците обикновено са и  времето в което се организират много благотворителни инициативи за хората в неравностойно положение, деца или хора нуждаещи се  от помощ.

Коледен базар бе организиран през тези дни и от хората от  Комплекс за психично – здравни грижи в общността кв. Бряг, Търговище.

Комплекса за психично-здравни грижи в общоността кв. Бряг е официално открит през ноември 2008 година. Той е изграден по програма ФАР на Европейския съюз от сдружение „Търговищко дружество за психично здраве” в партньорство с „МБАЛ-Търговище”АД и Община Търговище.

Коледния базар се намира в Бул-Маг до пазара. Всичко което се предлага на базара е изработено собственоръчно от самите членове на комплекса за психично – здравни грижи.  за Коледа и още нещо

 

Екип  на радио Търговище също се спря за да подпомогне и поговори с хората които представяха този ден базара в Магазин Бул-Маг. Ето какво споделиха те:

„За голямо съжаление  за нас се сещат само на Международен ден на хората с увреждания( който беше съвсем скоро на 3ти декември). Защо е така? Ние имаме нужда от подкрепа финансова,морална професионална в лицето на съответните специалисти  и от активни действия през всичките 365 дни на годината. “

въпрос на радио Търговище :

-От какво най много имате нужда в момента?

-“ По принцип много от нас имат нужда от елементарна финансова подкрепа но това не всичко разбира се. Голяма част от нас са трудоспособни но изпитват сериозни затруднения да намерят работа. Трудно е  просто заради здравословните ни проблеми. Работодателите са изключително взискателни и изискват от нас да сме толкова бързи както останалите им работници. Тези от нас които са успявали да започнат работа е било за не повече от 2 или 3 месеца след което ни гонят с мотива ,че не сме достатъчно добри или бързи в работата си. Тук е мястото да изкажем огромната си благодарност на комплекса. Благодарение на това място ние получаваме не само материална подкрепа но необходимата  компетентна и професионална помощ от персонала там. “

въпрос на радио Търговище :

– Това не е ли вид дискриминация за което говорите?

“ Ами Вие го казахте. Да на практика голяма част от хората с психични а и не само психични проблеми .. Въобще хората с увреждания  продължаваме да оставаме по един или друг начин дискриминирани в различни сфери. Знаете ли хората искат да работят те се чувстват способни… вижте всичко тук е изработено от нас. Защо унищожиха старите предприатия?

въпрос на радио Търговище :

– За „Тих Труд“ ли говорите .. имате предвид?

–  “ Не само не само. В цялата България имаше подобни почти във всеки по голям град. Да политическата и социална обстановка се промени много от тогава …. но не е ли време да се направи нещо подобно и сега? Хубавото е поне, че го има този комплекс наистина защото ако не той…“

въпрос на радио Търговище :

– Какво трябва да се промени още според Вас?

„Ох как да Ви кажа? Много са нещата но аз най-вече мисля ,че трябва да се говори повече за да могат проблемите ни да се знаят и да се търси решение на тях.“

(тук  в разговора ни се намеси Валери Димитров)

„Вижте аз съм в този център почти от самото начало ако не е той не знам какво ще правя честно Ви казвам. Ето вижте този човек до мен на него свидетелството му за ТЕЛК изтече и вече почти месец чака за ново решение. През това време докато той чака остава без пари ако не са семейството му роднините му ? Как ще оцелява този човек…? И това не само той и много други са така? Добре ,че го има този комплекс за да ни помага..“

Разговора ни не приключи тук разбира се но нашата идея беше да Ви представим една друга гледна точка за Коледа днес.

Ако можете и искате помогнете на тези хора те се намират в Бул-Маг до пазара(точно срещу касите).  Коледният им базар ще продължи до изчерпване на собственоръчните сувенири които те са изработили така, че не е късно. Те ще са Ви благодарни.

 

Авторски коментар:

За Коледа и още нещо! Така започнахме в началото. Но какво е Коледа всъщност за всеки от нас? Не е ли време освен за трапези пазаруване да се потърси повече дълбочина и смисъл на всичко. Съсредоточаването на материалните потребности на празника в който е време за духовно извисяване, обезсмисля всичките ни усилия положени около този празник. За повечето от нас това е истерично пазаруване, подаръци много от тях без всякакво приложение и смисъл, изобилие от храна и алкохол (содени питки, сърми, ошав, боб, свинско, вина и ракии)  Да не забравим и традиционните ни притесненията   „да не забравим някой“, или „какво ще кажат хората“.

Ежедневно бъркане в  иначе  „раздраните“ ни и без това портфейли, които трябва да са достатъчно пълни за Коледа, за Нова година, за Васильов, Иванов, Йорданов ден а да не забравим и някои рожденик промъкнал се в малкото не празнични дни по това време на годината. А когато теглим чертата какво? Пари за радост- къде е тя? По добре ли се чувстваме в тези дни? Къде остава духовното около всичко това? Духът е сломен няма го защото храната която ще погълнем около тези празници ще насити само стомаха ни.  А душата? Бедната „тя“. Тя ще остане гладна.

В края на нашия разговор хората с който разговаряхме ни помолиха все пак да си вземем нещо в замяна на скромната финансова подкрепа въпреки упорития ни отказ в началото. Те избраха за нас ето този ръчно изработен (плетен) коледен ангел.

Пожелаха ни да ни пази и закриля. Благодарим Ви от все сърце и нека той закриля и Вас  и всички онези хора които някъде в България имат нужда от подкрепа и опора.

Нека не забравяме да нахраним своите души скъпи приятели защото Коледа е точно празник на духа и съвсем простички и безплатни  неща като: благодарност, покаяние, смирение, вглеждане в себе си.

Весели Празници от екипа на Радио Търговище!

 

 

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background