Днес е Игнажден! Внимавайте кой влиза в дома ви днес!

Днес Православната Българска Църква почита Св. Игнатий

Св. Игнатий Богоносец

е втори поред епископ на Антиохийската църква, ако не се брои нейният основател, апостол Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Игнатий е „мъж апостолски във всичко“, който „грижливо управлява Църквата във Антиохия“ – особено през време на гонението при император Домициан (81-96). Св. Игнатий завършва живота си с мъченическа смърт в Рим.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани „мъченици“, не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца. Не случайно в много  от коледарски песни се пее: „Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“

Народът вярва, че от този ден започват коледните и новогодишните празници.

Според поверията този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

 Днес за първи път трябва да се съберат и коледарите. Те започват своята подготовка припомнят си песни и наричания ,определят водача на групата и маршрутът които ще изминат.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата ви година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича „полазник“, домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата.

На Игнажден жените приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. На този ден, който от стопаните излезе първи от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. На Игнажден се гадае и за Времето през годината. Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември пък определя какво ще е времето през януари.

Днес не бива да се изнася нищо от къщата, най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

 

На трапезата днес се слага има боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

Днес празнуват всички, които носят имената – Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната и Иго.

Честит имен ден от екипа на радио Търговище!


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background