Днес е църковният празник Архангелова задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Тя една от трите най-големи задушници според православния календар. 

 

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангелова задушница

Архангелова задушница  се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден – на 8 ноември.  Свети Архангел Михаилнамира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която, като християни, отдаваме при всеки помен на задушниците през годината.

Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Днес се правят помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Днес 05.10.2022 Община Търговище заедно с Регионален исторически музей Търговище и патриотичен клуб „Възраждане“ организира поклонение пред Войнишкия паметник от 11:30ч.

Да сведем глави и почетем паметта на нашите близки, роднини и приятел както ,героите от войните за национално освобождение и обединение на България.

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background