Срещи на духа – Духов оркестър Търговище в артистичния дом на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово

Written by on 12/10/2022

На 09.10.2022 за първи път Духов оркестър Търговище гостува в артистичния дом на маестра Константина Петкова. Под диригентската палка на д-р Росица Бояджиева-Вълева бяха изпълнени произведения от различни композитори и стилове.

Духов-оркестър-Търговище-в-артистичния-дом-на-маестра-Константина-Петкова-в-с.-Пчеларово

Духов оркестър Търговище в артистичния дом на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово 2022г.

 

Прозвучаха Гершуиновите Summertime и The Man I love в искрената майсторска интерпретация на Сабина Донева, съпровождана от оркестъра. Солистка на „Боси времена” от Александър Бръзицов беше още една чаровна млада надежда – Елена Добрева.

Солисти-на-Духов-оркетър-Търговище

Солисти Духов оркетър Търговище – Сабина Донева и Елена Добрева

Освен споменатите песни, програмата съдържаше марш „Родина” на Николай Братанов, известното Искърско хоро на Дико Илиев, пиесата „Празник”, специално написана за 55-тата годишнина на оркестъра от Васил Делиев, виртуозната „Белият кос” от Йожен Дамаре, на която соло пиколо изсвири диригентката. В този лабиринт от жанрове с изящен звук и изказ блестящо се представи кларинетистът Пламен Павлов – гост на оркестъра. Забележителните мекота, финес и синхрон в изпълненията спечелиха заслужено бурните аплаузи на публиката.

Гостуването стана естествено продължение на цикъла събития, с които Духов оркестър при община Търговище отбелязва 55-тата си годишнина.
Известната оперна прима Константина Петкова превръща градината и стария обор на родния си дом в театрална и музикална сцена. Сцена ,която е била място за изява както на много известни певци ,така на млади творци от цялата страна . През годините  тя е помагала да се родят много произведения, давала е сцена , организирала е най-много културни събития в областта. Още много театрални спектакли и изложби.

Артистичния-дом-на-маестра-Константина-Петкова

Артистичния-дом-на-маестра-Константина-Петкова

Константина Петкова е започнала своята кариера от Русенската опера. Завършила е оперно пеене в Държавна музикална консерватория “Санта Чечилия” в Рим при Тито Гоби. Специализирала е при прочутия диригент Херберт фон Караян във Виена. Солистка на „Виртуозите на Рим”, концертирала в Париж, преподавала в университета в Блумингтън, САЩ. Движила се в кръговете на Игор Маркевич, Франко Ферара, Антониони, Виторио де Сика, Борис Христов, Кристо, Мария Калас, Баския. Участвала във филм на Милош Форман, където играе главна роля. Има роли в два музикални филма, като в единия си партнира с Робертино Лорети.
Маестра Константина Петкова търси хора-пазители на тези традиции. Новите стопани трябва да искат  да могат да работят, творят и продължат делото. Те трябва да се грижат за дома и градината и да запазят мястото, като културен център.

Напишете няколко думи за себе си и оставете телефон, на който г-жа Петкова да се свърже с вас.
https://www.facebook.com/Константина-Петкова-Konstantina-Petkova-107185993986215/

Проектът „Срещи с изкуството в артистичния дом на маестра Константина Петкова“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Духов оркестър при Община Търговище с диригент д-р Росица Бояджиева-Вълева, благодари най-сърдечно на маестра Константина Петкова за поканата!


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background