Духовият оркестър към Община Търговище празнува 55 години от създаването си

Written by on 07/07/2022

Музикантите изпълниха настоящата седмица с концерти, изложби и различни културни инициативи посветени на празника и историята на състава. С това те провокираха нашия разговор с диригента на оркестъра, д-р Росица Бояджиева-Вълева:

Росица Бояджиева-Вълева - диригент на Духов оркестър Търговище при община Търговище

 

– Какви са краткосрочните и дългосрочни цели пред вас и оркестрантите? Каква добавена стойност искате да прибавите към тази дълголетна история?

-“Спомняте ли си “Малкия принц” на Екзюпери и срещата му с лисицата? За да станем приятели, трябва да се опитомим един друг, т.е. всеки да носи отговорност за човека до себе си. За мен първото и най-важно е да изградим хармонични взаимоотношения.
Следващата ми цел е всеки ден да се усъвършенстваме по вътрешно убеждение, а не по принуда. Какво ми се ще да добавя? За мен, както и за мнозина, моделът на Андре Рио е атрактивен и заразителен – свирещия диригент е не само интересен. Той на практика може да покаже и обясни изискванията си. Освен това съвременните оркестри са малки по численост и още един свирач допълва звучността. А словесното общуване с публиката подобрява контакта, привнася елемент на интимност.”

-В качеството си на концертиращ флейтист, заместник Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и диригент – Кое е най- голямото предизвикателство в последните 50-60 години на духовите оркестри?

-“Според мен не е едно предизвикателството, а кое е най-голямо? И дали са същите проблемите вчера и днес? А подходите за решаване? Но като че ли винаги най-сложно е да намериш верните хора. Във всички смисли верни – и точни, и мотивирани, и обучени, и лоялни, и… броят на изискванията клони към безкрайност…”

-Работите много мащабно с културните институти в града в последните две години. Търсите максимална интеракция в образователни и градски концерти с публиката. Звукозаписни и концертни проекти с млади таланти на Търговище и др.
Това ли е пътят на посяване и култивиране на семена в музикалния живот на един град като Търговище и на една културна институция като Духов оркестър Търговище?

Духовият оркестър към Община Търговище празнува 55 години от създаването си

Духовият оркестър към Община Търговище празнува 55 години от създаването си

-“Вие сам отговорихте – безспорно, без да ни познават хората няма как да ни обичат. Без да са станали част от събитието, няма как слушателите да го преживеят. Без личната емоция, няма как да формираме потребност. А защо и в колаборация – защото когато въздействат повече изкуства силите им не се събират, а се умножават, т.е. прогресията не е аритметична, а експоненциална“

-Имате ли съмишленици по пътя към творческо развитие? С какво послание бихте се обърнали към публиката в Търговище? Как бихте ги поканили на празничния концерт?

-“Без съмишленици и съратници нищо не може да се случи. Обединяването става с взаимност. С взаимна провокация. Ето последния пример – изложбата „С дух и дъх на Търговище „ на Регионален исторически музей Търговище: През януари се обърнах към г-жа Светлана Аврамова, главен уредник в РИМ Търговище с кратък въпрос: На коя дата е учреден Духов оркестър Търговище? – за да определим дата за празничния концерт. И с всички останали общи събития са плод на искра вдъхновение. Едва ли в този разговор ще успея да Ви разкажа изчерпателно… Но поне мога да благодаря за творческите импулси на:
Илиана Иванова- диригент на хор „Златна лира“, Марианна Савова – р-л на Мажоретния състав, на Владимир Петков – директор на Драматичен театър Търговище, на Диян Димитров – звукозаписно студио „Балхара рекърдс“, на Любчо Василев – главен художествен ръководител на ПФА „Мизия „, на композиторите Валентина Добрева, Христо Христов, Васил Делиев.

55 години Духов оркестър Търговище

Заповядайте на 07.07.22 от 18.00 часа на площад „Свобода“, ( при лошо време в Драматичен театър ) град Търговище. С обич и празнично настроение ви очакваме да отбележим 55-тия Рожден ден на Духов оркестър при Община Търговище.”

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background