тунел под Шипка

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев подписа договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на тунела под Шипка.

С изграждането на съоръжението реализираме идея, зародена преди 125 години, и осигуряваща най-пряката връзка между Северна и Южна България. Ще се повиши безопасността и движение и целогодишно ще се улесни преминаването на шофьорите от двете страни на Стара планина. Това ще се отрази на туризма, на икономическото и социалното развитие на региона, подчерта председателят на АПИ.

Тунелът под вр. Шипка ще е на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг.  Чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са:

Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът е включен в проекта на Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Стойността на договора за проектиране и строителство е 358 020 000 лв. с ДДС. Изпълнител е ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, в което участват: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД. От името строителя договора подписаха Филип Маринов и Румен Игнатов.

Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Трансконсулт – Свеко“ с участници: „Трансконсулт – БГ“ ООД и „Свеко Енергопроект“ АД. Техният договор е 6 479 935,20 лв. с ДДС. Договорът бе подписан от Милка Гечева.

 

 

 

Очаква се с построяването на тунела тежкотоварният трафик да се увеличи над 90%, а лекият над 50%. През 2021 г. трафикът е около 5 хил. моторни превозни средства за денонощие. Той подчерта, че този дълго чакан проект вече е факт.  През следващите 8 месеца ще бъде извършено проектирането на участъка. Завършването се очаква да е в следващите 3 години и половина. Председателят на УС на АПИ пожела на строителите да работят качествено и да успеят да завършат проекта в срок.

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10,549 км, от които 7,96 км са ново строителство. Други 2,59 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък. Проекта предвижда   5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км и ще е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Останалите 4 тунела са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м.

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background