Какво време ни очаква през Май

Written by on 01/05/2022

Очакваните най-ниските температури през май у нас ще са между 2 и 7 градуса, а най-високите – между 27 и 32 градуса, съобщиха от Отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология, предаде БТА.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата.

Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър. По Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и предпланинските райони – от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на май температурите ще бъдат по-ниски от обичайните,

като все още през първите дни по високите котловинни полета са възможни слани. В началото на месеца ще остане сравнително сухо с по малко валежи, предимно слаби. В Югозападна България, където в следобедните часове ще се развива купеста облачност, е възможно валежите временно да са и по-интензивни. На повече места, главно в Южна България, ще са валежите на 3 май. През втората половина на десетдневието, в следобедните часове е възможно развитието на по-мощна купесто-дъждовна облачност. С условия за по-интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

През второто десетдневие на май температурите ще се повишават, към средата на периода ще станат близки,

а през втората половина и по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност. През повечето дни вероятността за валежи е малка, но все пак не са изключени локални краткотрайни превалявания. По-голяма вероятност за валежи на повече места има в средата и в края на десетдневието.

През третото десетдневие тенденцията въздушната маса над страната да става все по-неустойчива ще се запази.

Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури възможни са и градушки. До средата на периода температурите ще останат по-високи от обичайните. В последствие слабо ще се понижат и до края на месеца ще са близки до средните за месеца.

Източник: БТА НИМХ vesti.bg


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background