Днес Българската православна църква чества Лазарова събота, по известна като Лазаровден. Всяка година той се празнува в предпоследната събота преди Великден.

Празникът е свързан с едно от най-важните събития в Библията – възкресението от Иисус Христос на Лазар, живял в град Витания, близо до Ерусалим.

Според Евангелието от Йоан, докато Иисус бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и починал. Когато Христос се завърнал, той възкресил покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство с думите: „Лазаре, стани!”.

Извършено пред очите на много хора, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа.

След Възкресението Христово, Лазар бил принуден заради преследване да напусне Юдея и да се пресели на остров Кипър на 35-годишна възраст. Там апостолите Павел и Варнава го издигнали в първия епископ на Китион. Свети Лазар починал в Кипър на шестдесетгодишна възраст.

Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота. В народната памет той се приема за прелом между зимата и лятото и се свързва с „възкръсването” на природата, след последните зимни студове.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени „лазарки”, сутринта берат цветя и върбови клонки за венците, които ще оплетат за празника Цветница в неделя. После пременени обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и плодородие. А стопаните ги даряват с яйца, пари и питки с мед и плодове.

Това е първият голям празник след Заговезни. Според поверието от Заговезни до Лазаровден не се пее и играе.

Според обичая на Лазаровден младежите искат ръката на любимата от семейството ѝ. Има поверие, че мома, която не е била лазарка, не може да се омъжи.

Днес имен ден празнуват наречените Лазар, Лазарка, Лазо, Лазарин, Лачо. Тези имена са символ на здраве. 

Честит имен ден на всички именници.

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background