Издигат паметник на строителя на паметника на Шипка Пеньо-Бомбето в родното му село Дралфа

Written by on 24/03/2022

Общинският съвет в Търговище ще разгледа предложение за издигане на паметник на строителя на Паметника на свободата на връх Шипка, Пеньо Атанасов – Бомбето. Докладната се внася от кмета д-р Дарин Димитров, след постъпило в Общината искане от инициативен комитет, начело с Гергана Колева и Диянка Петкова.


Паметникът ще бъде поставен в родното село на майстора, Дралфа.
Идеята е той да бъде издигнат в чест на 120-годишнината от рождението на
Пеньо-Бомбето, която е на 2 юни.
Паметникът ще представлява постамент с реалистичен скулптурен портрет в реален ръст на Пеньо Атанасов. Негов автор ще е скулпторът Илия Иванов. Проект за точното място за поставянето му вече е изготвен от арх.
Живка Миланова. Избрана е площ, която да се вижда от главния път София-Варна, както и от ЖП-линията, която минава в близост.
Паметникът ще бъде построен със средства от дарения. Необходими са над 30 000 лв., като до момента са събрани около 10 000 лв.
Организаторите призовават всички желаещи да се включат в дарителската кампания, като преведат средства по откритата за целта сметка:

IBAN: BG24FINV91502017489132, с титуляри Гергана Колева и
Диянка Петкова.
Идейният проект на паметника, списък с членовете на инициативния комитет и докладната на кмета са публикувани в сайта на Общината:
https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-
council/meetings/Sesia31.03.2022


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background