Игнажден

Written by on 20/12/2021

Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с началото на коледните празници.

Днес празнуват всикчи с имената; Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен, Пламена.

Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

От този ден започват родилните мъки на Богородица, които продължават до Коледа. Коледарските дружини също се събират за първи път и започват подготовката за коледуването.

Игнажден е свързан и с много вярвания:

  • Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
  • Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
  • Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
  • Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
  • Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари, 21-февруари тоест оставащите дни до нова година са 12-те месеца на новата.

Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background