Защо радио Търговище не е в ефир..? или медийната антисвобода в България

Written by on 20/11/2021

Скъпи приятели на радио Търговище

Тази статия е в отговор на онези от Вас които ни питат ЗАЩО??

Ако все още се питате защо не може да слушате радио Търговище в колата си или на вилата отделете 5 минути за да прочетете това.

Получаването на лиценз за ефирно разпространение за местно радио към момента на създаване на проекта радио Търговище (юни 2018) до днешна дата се оказа CAUSA PERDUTA.

НО ПО КАКВИ ПРИЧИНИ ?

Наличният ефирен ресурс и към момента на създаване на радио Търговище и към този момент за областта е зает тоест няма налични свобoдни честоти( по информация на СЕМ И КРС ) за да може да се кандидатства за тях. СЕМ не обявява конкурси за честоти в нашият град.

Ние разбира се не се отказахме и опитахме да намерим друг тип излъчване(лицензия) иновативно за България и по официални законови разпоредби прието в Република България.

Това е така нареченото DAB+ излъчване ( дигитал аудио бродкаст +)

В България има ( НА ДОКУМЕНТИ ) държавна политика по отношение на цифровизацията на радиоразпръскването на ТВ и радиопрограми. Тя е приета с Решение № 149 от 11 март 2015 г. на Министерски съвет. Това решение е прието и в съответствие на поетите ангажименти на страната ни към европейският съюз относно цифровизацията на телевизионните и радио програми. Цифровизацията на ТВ програмите се случи с големи напъни и затъна. В момента ефирно се излъчват само 5 програми а от мултиплексорите( излъчващите съоръжения) 2-а вече са закрити и са преустановили работа. Защо?

В държавата България има и формациите: СЕМ – Съвет за електронни медии и КРС- Комисия за регулиране на съобщенията.

Питаме: за какво Министерският съвет получава милиони за заплати…., понеже издава закони и наредби, които не се спазват! Питаме: Защо се създават формации като СЕМ И КРС, които стоят над законите, гласувани от Министерски съвет и над върховните решения на Българския съд!

Ето един показателен пример!

Радио Гама-Видин например и още седем други печелят многократни дела срещу СЕМ И КРС за получаване на лицензия за цифрово радио! Въпреки, че Върховният административен съд е посочил по член 116 КАК СЕ ИЗДАВА ЛИЦЕНЗИЯ, СЕМ ВРЪЩАТ ОТГОВОР, ЧЕ НЯМА УКАЗАНИЯ КАК СЕ ИЗДАВА ЛИЦЕНЗИЯ!!!

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕН СЕМ, АКО НЕ ЗНАЕ УКАЗАНИЯТА КАК СЕ ИЗДАВА ЛИЦЕНЗИЯ? ЗА КАКВО ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ ПОЛУЧАВАТ ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ? ЗАЩО ТЕЗИ КУЛТУРНИ ТЕРОРИСТИ – ПСЕВДО ДЕМОКРАТИ ЛИШАВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОДЕЦ ДА ПОЛУЧИ ИНФОРМАЦИОНЕН ДОСТЪП ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И СВЕТА!
ОТ ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК.

СЕМ са осъдени от Българския съд многократно и от различни фирми за това ,че отказват процедура по издаване на лицензия от тип цифрово излъчване. Въпреки това те не изпълняват решенията му! СЕМ не разрешават преминаването към цифрово радио разпръскване с мотива ,че не знаят указанията или ,че няма необходимото съгласие и в обсъжданията сред медийните гиганти ,няма необходимите предпоставки ,че същите са готови да преминат към такъв тип излъчване.

КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРСКИЯ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, КОЙТО Е СЪЗДАЛ ЗАКОНА ЗА ЦИФРОВОТО РАДИО И ЦИФРОВИТЕ МЕДИИ ? ИМА ЛИ ОТНОШЕНИЕ НЕ КЪМ РАДИОТО, А КЪМ НАРОДА, КОЙТО ИМА НУЖДА ОТ ТОВА РАДИО?

Скъпи приятели на радио Търговище за съжаление както всичко друго в България зад всички тези действия или бездействия от страна на регулационните органи и институции стоят ИНТЕРЕСИ. ИНТЕРЕСИ на големите медийни гиганти (радио вериги), интересите на политици, интересите на силно концентрираният и предварително разпределен рекламен пазар.

За сравнение от почти повече от 2 години в Сърбия, Гърция, Турция и Румъния имат цифрово радио! Знае се, че „харчлъка“ или разходите по тази технология (DAB+) е в пъти по-малък от настоящата(FM)! Технологията позволява разпространението на местни малки радио станции бързо и лесно. От технологична гледна точка малките радио станции не се нуждаят от специални места(ако разпространяват местно) от ,който да излъчват тоест автоматично ще отпадне монопола на Vivacom например ,който те имат в момента при осигуряване на техническото излъчване и ретранслиране на FM сигнала. Покритията на обхвата при цифрово разпространение са в пъти по големи от моментната технология! Достъпът на малки местни фирми до възможността да рекламират в местното радио своя бизнес на по ниски цени и до по голяма аудитория предвид по ниската цена на излъчване. Цифровите сигнали не могат да се влиаят от метеорологични смущения, планини и разстояния. Един предавател (мултиплексор) може да излъчи до 24 радиостанции! По-добро качество и с пъти по-добър сигнал!

Оптимисти сме за бъдещето си предвид,че делата срещу тези институции и в частност към България като страна вече са на етап европейски съд и решението по тях е въпрос на време.

И ДОКАТО ЧАКАМЕ НИЕ МАЛКИТЕ МЕСТНИ РАДИА ДА ПОЛУЧИМ ДОСТЪП ДО РЕАЛЕН ЕФИР ЗА ДА МОЖЕ ДА ДОСТИГАМЕ ДО ВАС ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ИЗЛЪЧВАМЕ ОНЛАЙН.

А ВИЕ БЪДЕТЕ С НАС!!!

Статията съдржа цитати по препечатка от https://bnppress.com/


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background