Доживотен затвор за подсъдим за грабеж придружен с убийство

Written by on 02/03/2021

След уважен протест на Разградската окръжна прокуратура Апелативният съд във Варна увеличи наказанието на доживотен затвор за подсъдим за грабеж придружен с убийство

В.Ф. от гр. Завет бе осъден на доживотен затвор от Апелативния съд във Варна за грабеж придружен с убийство. Това се случи, след като съдът уважи протеста на Разградската окръжна прокуратура срещу наложената 20-годишна присъда, произнесена от Окръжния съд. С решението на Апелативния съд е потвърдена частта за присъдените обезщетения на близките на жертвата в размер на 200 000 лева.

Извършителят и убитият мъж на 75 години, били съседи в гр. Завет. В.Ф. периодично помагал срещу заплащане на семейството на жертвата, както и на други семейства в града, с цепенето и събирането на дърва. Случвало се младият мъж да посика и да получи заем от по-възрастното семейство.

На 25 декември 2014 година, около 23:00 часа, след гостуване при свои близки, В.Ф. се прибирал към дома си. Пътят му минавал през дома на жертвата. Тъй като финансовото му положение не било добро, а по-рано през месеца му се родило трето дете, той решил да открадне пари от възрастните си съседи, за които знаел, че са заможни. Влязъл в къщата и започнал да търси, но вдигнал много шум и събудил стопанина й. 75-годишният мъж се развикал, а подсъдимият уплашен, че мъжът го е разпознал, се нахвърлил върху него да го души, като притискал и гръдния му кош. Жертвата изпаднал в безсъзнание, а след това починал. В.Ф. продължил да търси пари, като успял да открие 220 лв., задигнал и мобилния телефон на мъжа.

След престъплението, разбирайки, че е причинил смъртта на 75-годишния си съсед, подсъдимият опитал да прикрие извършеното. После решил да укрие тялото и да го хвърли в близкия язовир. За целта го изнесъл от къщата, носил го до дома си, където го натоварил на каруца и с нея го закарал до язовира. Там хвърлил тялото на възрастния мъж във водата, като предварително завързал камъни за него.

В следващите дни В.Ф. изхарчил ограбените пари, унищожил мобилния телефон и през месец февруари 2015 година заминал за Германия, където периодично пребивавал и работел.

В хода на разследването за смъртта на 75-годишния мъж от гр. Завет, била установена съпричастността на подсъдимия към престъплението. През март 2015 година Разградският окръжен съд издал ЕЗА на 35-годишният мъж, въз основа на която той бил задържан в Германия и предаден на българските власти през октомври същата година.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background