Плануват ремонт на пътя към Мисионис

Written by on 08/02/2021

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви пред журналисти, че средствата отпуснати от държавата за Мисионис ще подпомогнат проучванията на средновековния град до Търговище, което ще привлече и повече туристи. Тя бе на посещение в областния град, където по-рано се срещна с представители на местния бизнес.

На въпрос на Радио „Търговище“, дали ще се ремонтира и пътят до историческия обект, кметът на общината д-р Дарин Димитров заяви, че това е приоритет на местната власт. Но първо трябва да се прехвърли собствеността, тъй като към момента е територия към държавен горски фонд.

Продължава да се очаква решение от комисията за прехвърляне на собствеността. След като това стане факт, вече се предвижда обезопасяване на няколко участъка от пътната инфраструктура и ремонт на пътя. Кметът на община Търговище благодари на правителството за помощта и добави, че и тази година Община Търговище ще подпомогне проучванията на Мисионис като за целта са предвидени 40 хиляди лева.

Николова придружавана от кмета на общината д-р Дарин Димитров, областния управител Митко Стайков и проф. Николай Овчаров, разгледаха част от находките открити при проучването на средновековна крепост, които са подредени в Археологическия музей.

Припомняме, че правителството одобри 1 милион и 800 хиляди лева за финансиране на археологически проучвания на важни за страната архитектурни обекти. От тази сума 300 000 лева са за археологически проучвания Мисионис в община Търговище.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background