В навечерието на 121-годишнина от кончината на Капитан Петко войвода

Written by on 06/02/2021

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия.

Има 8 братя и сестри. След като турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо, на 6 май (Гергьовден) 1861 година той излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. На 16 юни 1861 година, при село Бахшибей разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си кърагалар, като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.

В съзнанието на българите той остава като смел защитник на бедни и слаби. Големият  родолюбец и борец за свобода на всички балкански народи умира на 7 февруари 1900 г. в гр. Варна.

Днес – 06.02.2021 г. символичното честване бе организирано от Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” – Търговище. В навечерието на 121-годишнина от кончината на легендарния Войвода, венци и цветя в негова памет бяха положени пред Войнишкия паметник в гр. Търговище.

Във възпоменателната проява се включиха представители на ТД „Стоян Мавродиев” – Търговище, Община Търговище и граждани.

Областният управител на Търговище г-н Митко Стайков също присъства на проявата и положи венец в памет на българския революционер, превърнал се в национален герой.

Незабравима за всеки истински българин ще остане филмът и песента за този национален герой.

ПОКЛОН


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background