Търговище ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско владичество

Written by on 25/01/2021

Проявите по случай годишнината от Освобождението на Търговище от османско владичество започват от 25 януари със „Седмица на Освобождението“, а организатори са Регионален исторически музей.

От 25 януари до 29 същият месец, в Музейния образователен център в Свещаровата къща, ще се проведе образователна програма, посветена на събития и личности, свързани с Освобождението на град Търговище.

На 27 януари, от 16.00 ч. в арт галерията на Регионална библиотека „Петър Стъпов“ ще бъде открита изложбата „Порив“ , която представя пейзажи от града, включително от възрожденския квартал „Вароша“. Дело на Йордан Йорданов – Джордан.

В деня на Освобождението на Търговище, 29 януари, Регионалният исторически музей ще открие изложбата „Реликви на свободата“. През деня тя ще бъде с вход свободен. Експозицията ще остане подредена до края на месец март.

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров ще поднесе цветя в 11.30 ч. пред паметника на ген. Казимир Ернрот и в 11.40 ч. пред Морената в квартал „Вароша“. Градоначалникът призова и всички съграждани да отдадат почит и да поднесат цвете в памет на загиналите за свободата на града ни в удобно за тях време през деня.  

В 11.45 ч. ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“. Камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище в 12.00 ч.

От общинска администрация призовават гражданите, които присъстват на проявите, стриктно да спазват изискванията за дистанция и останалите противоепидемични мерки.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background