Маски за еднократна употреба са намирани по тротоарите, в реките и плажовете на всички континенти

Written by on 22/01/2021

Изхвърлени предпазни маски застрашават голям брой животни в дивата природа – от макаците до раците,  предава „Франс прес“.

Често представители на фауната или се задушават, или се оплитат в тях. Маски за еднократна употреба бяха намирани по тротоарите, в реките и плажовете на всички континенти, след като носенето им стана задължително на обществени места в много страни по света. Тези от тях, които са изработени от полиестер или от полипропилен, не могат да се разложат в околната среда в продължение на стотици години.

Били са наблюдавани макаци как дъвчат ластиците на тези индивидуални средства за защита срещу пандемията. Животните, рискуващи задушаване, са били проследени в околните хълмове на столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Но най-големи вреди изхвърлените предпазни средства причиняват в моретата и океаните. Екологични организации биха тревога, след като установиха ,че големи количества латексови ръкавици замърсяват водите на реките и моретата. 

Над 1,5 милиарда маски са се озовали в океаните миналата година, което представлява натоварване с допълнителни 6 200 тона пластмасови отпадъци.

 В Бразилия екозащитна организация откри маски в стомаха на пингвин, чието тяло е било изхвърлено на плажа. А риба балон е била впримчена в маска за еднократна употреба край плажовете на Маями, щата Флорида. Френската асоциация „Операция чисто море“ откри умрял рак, оплетен в маска, в езеро край Марсилия.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background