Ваксината за COVID19 на Pfizer BioNTech е одобрена за употреба във Великобритания

Written by on 02/12/2020

Обединеното кралство стана първата държава в света, която одобри ваксината срещу коронавирус Pfizer / BioNTech, подготвяйки пътя за масова ваксинация.

Ваксина Covid19

Британският регулаторен орган по лекарствата, MHRA,(Агенция за регулиране на лекарства и здравни продукти) казва, че уредът, който предлага до 95% защита срещу болестта Covid-19, е безопасен за пускане.

Първите 800 000 дози ще бъдат на разположение във Великобритания от следващата седмица, каза здравният министър Мат Ханкок.

Хората трябва да изчакат да се свържат с NHS(национална здравна служба), добави той.

Възрастните хора в домовете за грижи и персонала на домовете за грижи са на първо място в списъка с приоритети, следвани от над 80-те години и здравния персонал.

Но тъй като ваксината Pfizer трябва да се съхранява при -70 ° С, първите ваксинации вероятно ще се проведат в болници, така че жителите на домовете за грижи може да не бъдат имунизирани до по-късно.

Ваксината на Pfizer / BioNTech е най-бързата ваксина, която преминава от концепция към реалност, като отнема само 10 месеца, за да следва същите стъпки, които обикновено продължават 10 години.

Великобритания вече е поръчала 40 милиона дози от ваксината – достатъчно, за да ваксинират 20 милиона души.(необходими са две поредни дози през 21 дни)

Дозите ще бъдат разпределени толкова бързо, колкото могат да бъдат направени от Pfizer в Белгия, каза г-н Ханкок, с първото зареждане следващата седмица и след това „няколко милиона“ през декември.

Но основната част от внедряването ще бъде през следващата година, добави той. „2020 г. беше просто ужасна и 2021 г. ще бъде по-добра“, каза още г-н Ханкок.

/Препечатка от :BBC /


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background