Помощи заради въведените ограничения

Written by on 26/11/2020

Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателите си, а те съответно да предадат списъците в бюрата по труда. Така те ще могат да се възползват от 24 лв. дневно по схема – 80/0 . Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни.

Мярката за гледане на деца до 14г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610 лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева.

Сачева добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290 лв.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background