Направете числото 13 ваше любимо

Written by on 13/11/2020

От незапомнени времена до днес петък 13-ти продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на страх. На тази дата мнозина са така уплашени, че дори не излизат от домовете си. Други отказват да летят със самолет, да пътуват, трети отлагат покупката на жилище или осъществуването на някакви важни събититя. Това много прилича на онези моменти, в които когато суеверните хора видят черна котка, панически искат да я избегнат.

Има няколко хипотези за появата на петък 13-ти

Датата е 13 октомври 1307 година. По нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле – Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Скандинавският бог на злотото и огъня Локи нахълтал неканен на празненство като 13-ти гост и коварно убил със стрела бога на радостта Балдер. Тогава Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Те вярвали, че 13-тият в групата е самият дявол.

Съществуват обаче схващания, че най-разпространеното суеверие – петък 13, в крайна сметка е плод на по-новите времена, подклаждано от модерната култура – романи, филми, музика.

И все пак, дори фаталните неща могат да носят приходи. Не са малко милионерите, които са спечелили на дата тринадесет в ден петък.

Бъдете позитивни и превърнете числото 13 във вашето любимо.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background