Висок процент от учителите подкрепят дистанционното обучение

Written by on 02/11/2020

71,2% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 28,8% са против. 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември. Това показва проучване, направено от синдикат на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа, относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В горе цитирания брой учители, не влизат и тези, които са болни от други болести. Ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единствения изход.

По отношение на начален етап 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът 56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Натоварването на българските учители поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта. Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background