ОДМВР в Търговище се включва в европейския ден без загинали на пътя

Written by on 16/09/2020

16 септември е обявен за Ден на превенцията. Този ден ще се проведе под наслова „Остани жив! Пази живота!“. На 16 септември полицейските автомобили, които патрулират в Търговище, ще се движат с включен светлинен сигнал като знак за  присъединяването на ОДМВР-Търговище към европейския Ден без загинали на пътя! В 12 часа днес в областния град операцията ще бъде символично сигнално оповестена, като служебните автомобили със специален режим на движение  ще преминат през кръстовището на бул. „Митрополит Андрей“ и ул. „Трети март“/на „Стария бряст“/ с включени едновременно светлинен и звуков сигнал в знак на почит към паметта на загиналите в пътни инциденти. През целия ден ще се осъществява активен контрол за спазване правилата на движение в населените места на областта.

В Деня без загинали на пътя – 16 септември, тази година акцентът ще е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътно-транспортни инциденти. От „Пътна полиция“ напомнят, че този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а за всички участници в движението.

От 1.09.2020 г. до 31.10.2020 г. в страната ни се провежда традиционната превантивна акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!


 Преди началото на новата учебна година във всички детски и учебни заведения в областта служители на „Пътна полиция“ и представители на общините и кметствата са извършили огледи на състоянието на наличната сигнализация с пътни знаци и маркировка, на уличното осветление, на предпазните огради и пешеходни ограждения/парапети/, както и на обезопасеността на входовете на тези заведения. За установени нередности или пропуски са изготвени са предписания до стопаните на пътя с цел тяхното своевременно отстраняване.

Всички възлови кръстовища в градовете на областта, където  има интензивно движение на ученици, по време на първия учебен ден бяха обезпечени с полицейско присъствие.

   По време на учебната година, при стриктно спазване на мерките срещу пандемията “COVID-19”, полицейските служители ще запознаят преподавателите и родителите на учениците с евентуалните  предпоставки за тежки пътни инциденти  като например рискови пешеходни пътеки и кръстовища и участъци, а на родителите ще препоръчат безопасни маршрути за децата им от дома до училище и обратно.

Полицейски служители ще вземат участие в организирани родителски срещи, на които ще представят темата за пътната безопасност и безалтернативността на спазването на основните правила за движение по улиците и пътищата.

До края на септември съвместно с експерти от РУО-Търговище ще бъдат изготвени графици за изнасяне на беседи по безопасност на движението от полицейски служители в училищата и детските градини на областта, като темите ще бъдат представяни по подходящ за възрастта на младежката аудитория начин и при спазване на всички противоепидемични мерки..

         През настоящата лятна ваканция – от 1.06.2020 г. до 31.08.2020 г., на територията на област Търговище е възникнал един пътен инцидент, в който е било ранено дете. На 12.06.2020 г. в гр. Търговище при сблъсък между лек автомобил и мотоциклет е било ранено 17-годишно момиче, което се е возило на мотоциклета. За същия период на предходната 2019 г. по пътищата на областта са регистрирани два пътни инцидента с участието на деца/до 17 год. възраст/, като едно от тях е загинало, а 4 други са ранени.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background