Църквата почита св. Неделя

Written by on 07/07/2020

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Неделя. Родена през трети век в Мала Азия, Кириакия загинала мъченически за своята вяра.

От ранна възраст малката Неделя се насочила към Бога и затова дала обет за целомъдрие.

Понеже била изключително красива, много знатни младежи искали Света Неделя за жена, но тя винаги им отказвала. Твърдяла, че е съпруга на Иисус Христос и е готова да умре за него.

Вбесен от отказа на красивата Неделя да му стане жена, амбициозен богат младеж отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка.

Император Диоклетиан издал заповед родителите християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана.

Войниците били младата жена с волски жили.

Чудното оздравяване на раните ѝ, както и нейният отказ да се поклони на езическите идоли карат властите да я осъдят на смърт.

На лобното си място след молитва Неделя предава духа си на Бога, преди да бъде изпълнена присъдата – на 7 юли 289 г. Тогава тя е само на 22 години

Мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство – град Търново при управлението на царете Асеневци.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background