Полицията стяга протест

Written by on 29/06/2020

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви готовност за ефективен протест. Това обявиха синдикалистите на страницата си във „Фейсбук“.

Федерацията информира,  че въпреки положените през последните години усилия,  нейните членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на Дирекция „Правно-нормативна дейност“ да предложи на ръководството на Министерството адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и икономически интереси на служителите.

СФСМВР настоява заплатите на всички служители да бъдат увеличени с равна сума. От дирекцията обаче отговорили, че увеличението ще е 10% за всички. По този начин служителите с малки заплати са получили малко увеличение, а тези с големи – съответно повече пари, което според синдикатите не е справедливо.

Други спорни въпроси, посочени от синдиката, са за извънредния и нощния труд. По закон извънредния труд в МВР се компенсира или с допълнително заплащане или с отпуск, който може да е до 12 дни годишно. Проблемът се появява, когато служителят получи цялата компенсация под формата на отпуск, но пак му се наложи да работи извънредно.

Проблем е и нощният труд. Според синдикатите в МВР той не се отчита както посочва Кодексът на труда и в резултат служителите биват ощетени.

Протестът се очертава да бъде на 5 юли-професионалният празник на служителите в МВР.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background