Окръжната прокуратура в Търговище предаде на съд земеделски производител

Written by on 25/06/2020

Окръжната прокуратура в Търговище предаде на съд земеделски производител за неплатени данъци в особено големи размери

Окръжната прокуратура в Търговище внесе обвинителен акт в съда срещу  Веселин Г. , след като той избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери чрез документи с невярно съдържание и потвърждаване на неистина в подадена справка-декларация по Закона за ДДС.

44-годишният подсъдим бил регистриран като земеделски производител с наета от него нива с площ 13 декара през 2011 година. Той декларирал, че е засята със слънчоглед. По думите на прокуратурата , обаче през периода на регистрацията си като земеделски производител Веселин Г. не е засаждал и произвеждал земеделска продукция и не разполагал със селскостопанска техника, база и транспорт.

Земеделският производител решил да търгува с пшеница. Свързал се с различни производители и продавачи на зърно и успял да се снабди с 400 тона пшеница. Тъй като не разполагал с документи за произхода на пшеницата, нямал право да ползва и данъчен кредит, а трябвало да заплати дължимия ДДС в полза на фиска. Намерил пазар за 400-те тона жито и искал да заблуди купувачите, че е изплатил дължимото ДДС. Снабдил с две фактури с невярно съдържание от друга фирма. В хода на образуваното досъдебно производство станало ясно, че същата фирма никога не е издавала такива фактури, както и че между дружеството и подсъдимия не е осъществявана сделка.

На 12 август 2011 год. Веселин Г. подал справка-декларация в ТД на НАП в Търговище. Въпреки че дължимият ДДС не бил платен, подсъдимият приспаднал пълния му размер – 23 360 лева, без да има право.

След извършена ревизия на данъчните това било установено и прокуратурата повдигнала обвинение на земеделския производител за данъчно престъпление.

Предстои Търговищкият окръжен съд да насрочи делото за разглеждане.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background