„Всяка коза на свой крак, но като дойде Видовден ще видим“!

Written by on 15/06/2020

Денят Видовден се отбелязва на 15 юни /28 юни по стар стил/. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия и затова не бива да се работи.

На 15 юни според народната традиция се чества Видовден. Ден за възмездие и справедливост, когато всеки си получава заслуженото за сторените дела. Според народните вярвания Вида никога не пропускала да „види“ пакостите, които са сторени.

Оттук е и изразът: „Ще дойде Видовден“. Вярва се, че дори и да има забавяне на правдата, то тя ще дойде на Видовден.

Както на много други празници, така и на Видовден се изпълняват „любовни ритуали“ и гадания. В навечерието на празника момите се мият с „видовенска“ вода, събирана от росата по растенията. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. Отрязвали са три стръка от растението шавар и са го наричали с имената на младежите, които харесват, вярвайки, че до края на годината ще се задомят за този младеж, чийто стрък е пораснал най-висок. В България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background