Над 170 милиона са работещите деца по света

Written by on 12/06/2020

 

Преди 18 години Международната организация по труда обявява 12 юни за Световен ден за борба срещу детския труд. Идеята на този ден е да привлече повече внимание към проблема, пред който се изправят децата.

Статистиката показва, че работещите деца са над 170 милиона, които са на възраст между 5 и 15 години. Проучването е направено в 34 държави. Най-много работещи деца са в Азия и Африка.


Трудът и експлоатацията в детските години води до сериозни поражения върху здравето на децата. Голяма част от работещите деца не завършват образованието си и след време попадат в графата безработни и социално слаби. Детският труд поставя началото на порочния кръг от безработица, неравенство и дискриминация. Образованието е ключът към промяната.

България е страна по Конвенцията за правата на детето на ООН, в която се признава правото на всяко дете да бъде защитено от икономическа експлоатация и от извършване на каквато и да е работа, която крие опасност да навреди на здравето или на физическото, умствено, духовно, морално или социалното му развитие.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background