Започна Русалийската седмица!

Written by on 08/06/2020

В повечето от българските обичаи и традиции хармонично се преплитат езическите вярвания на народите, живели по нашите земи, и християнството. Дълбоко свързани с духовното и с природата, те са част от нас и връзката ни с предците.

Започна Русалийската седмица!

Русалиите идват на земята като жени или бели пеперуди през Русалийската седмица. Те носят магията на зрялата жена. Не са толкова добронамерени и ведри като магичните девойки и често са опасни за човека. От тях бягат и най-лошите духове и най-коварните болести. Предполага се, че корените на русалийската обредност са в древноримските празници в чест на розите и мъртвите.

За да се предпазят от тях, хората окичват вратите и прозорците на къщите и носят в дрехите си пелин, чесън, орехова шума и всякакви „самодивски“ билки: лайка, босилек и най-вече росен. През цялата седмица, особено на „опасните дни“, не се работи нито вкъщи, нито на полето, за да не падат гръмотевици и градушки и да не унищожават реколтата. Затова през тази седмица хората спазват различни забрани: да не работят, да не спят през деня и особено да не ходят сами изгорите и полята. Ако случайно попаднат на русалиики, ако нагазят в техните извори, трапези или хорища (места, на които се играе хоро), ще бъдат наказани със страшната русалска/самодивска болест. Болните от нея получават припадъци, полудяват, залиняват и често умират. Но русалската и самодивска болест и всички други „незнайни“ и нелечими болести, можели да се изцерят с ритуален танц, който се изпълнява от мъжки дружини, наричани русалии и калушари. Вярва се, че те и техните русалски игри прогонват болестите от къщите и осигуряват богата реколта

Най-опасни от цялата седмица се смятат русалската сряда и русалският петък. През Русалската неделя водят болните да преспят “на росен” (на места, където расте билката росен) или до лековити извори с надеждата, че ще се излекуват. Друг интересен обичай за лекуване през тази седмица, познат в Северозападна България, са русалските игри.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background