Денят на Търговище

Written by on 14/05/2020

14 май е Денят на Търговище. Датата се чества от 2015 г., когато е прието решение на общинския съвет за обявяване на официален празник на града.  14 май е избран като символ на  богатата панаирна традиция в Търговище, която е развивана от древни времена до наши дни и е довела до образуването и установяването на града през различни исторически епохи.

Това е датата, около която всяка година се провежда пролетният търговищки панаир. С Указ на княз Батенберг от 1880 г. е постановено ежегодното провеждане на „търг“ в Ески Джумая да става през първия ден на месец май, по стар стил. По нов стил това е точно датата 14 май.

Заради създалата се ситуация с коронавируса празникът на Търговище ще се отбележи с поредица от онлайн инициативи. Те ще се проведат в специално създадената за целта фейсбук страница „Виртуално празнично кафене“.

През целия ден на страницата ще бъдат излъчвани записи на концертни изпълнения на местни художествени състави. В 21.00 часа ще има и празнична заря. Специални награди ще получат семействата, чиито деца са се родили през  празничното денонощие.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background