Любопитни мерки срещу COVID-19 по света

Written by on 02/04/2020

Държавите по целия свят предприемат изключително строги мерки, за да се предотврати  разпространението на коронавируса.

Много от тях са смятани за карйни, други пък за прекалено спокойни.

В  Панама обявиха строга карантина. Тя предвижда разделяне на хората по полове. Мъжете и жените могат да напускат домовете си само за два часа на ден, но в в различни дни. Никой няма да може да излиза навън в неделя.

 В някои градове на Колумбия хората са допускани навън въз основа на последния номер на техния национален идентификационен номер, като нашето ЕГН. Например хората с идентификационен номер, завършващ на 0, 7, 4, могат да излязат от вкъщи в понеделник, докато тези с номера, завършващ на 1, 8 или 5, могат да излязат навън във вторник.

 Сърбия въведе час за разходка с кучета от 20:00 до 21:00 часа за хората, които са под блокада. Но това правило вече е премахнато заради бурните протести от собствениците на кучета. Ветеринарен лекар заяви, че пропускането на разходка може да влоши състоянието на кучетата.

Беларус  изуми мнозина с отношението си към пандемията от коронавирус. Президентът се смя на твърдението, че страната му трябва да се опита да спре разпространението на коронавируса, защото той не можел да види вируса да лети наоколо. Беларус не е поставил никакви ограничения за спортни събития. Освен това той е заявил, че пиенето на водка и редовните посещения в сауната са начини за предпазване от вируса.

 Швеция  има спокойно отношение къв мерките. Правителството се надява хората да се държат разумно и им се доверява да постъпват правилно. Сбирките на повече от 50 души бяха забранени в неделя, но училищата за деца под 16 години остават отворени. Заведенията и ресторантите все още могат да предлагат сервиране на маса и много хора все още се социализират.

 Малайзия. Правителството беше принудено да се извини, след като министерството на жените публикува карикатури в интернет, призовавайки съпругите да се обличат, да носят грим и да избягват да се заяждат със съпрузите си по време на частичната блокада.

 Туркменистан забрани думата „коронавирус“. Журналистите, работещи за Радио Азатлик, заявиха, че хората, които говорят за вируса или носят маски на публично място, могат да бъдат арестувани. Властите твърдят, че не са регистрирани случаи на коронавирус в Туркменистан, който граничи с една от най-тежко засегнатите държави – Иран.

  Австрия е задължила гражданите си да използват маски в супермаркетите. Новите правила бяха въведени от канцлера Себастиан Курц и влязоха в сила в сряда с осигурени милиони маски. Въпреки че маските са често срещана гледка в много части на Азия, Австрия е едва четвъртата европейска държава, която налага носенето на маски на публично място – следвайки стъпките на Чехия, Словакия и Босна и Херцеговина.

В България първият опит за задължаване на хората да носят маски на обществени места, претърпя пълен крах.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background