Най-често задаваните въпроси за COVID-19

Written by on 30/03/2020

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Източникът на инфекцията са животни, сега вирусът, обаче се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период за коронавирус (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява на между 2 до 12 дни.

Какви са симптомите?

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента.

Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания .

Има ли лечение за заболяването, причинено от вируса?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг – кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Как мога да се предпазя от заразяване?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце. Ограничете социалните си контакти. При излизане от вкъщи носете ръкавици и не ги сваляйте докато сте в обществен транспорт и на публични места. Маските са задължителни за болни от коронавирус, но са препоръчителни за останалите хора, когато са извън дома си. Консумирайте храната си след добра термична обработка.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background