Днес е Световният ден на метеорологията

Written by on 23/03/2020

Началото на метеорологията може да се проследи още от древна Индия, когато упанишадите дискутират сериозно процесите на образуване на облаци и дъжд, както и сезонните цикли, причинени от движението на Земята около Слънцето. Класическата работа Brihatsamhita Varāhamihira, писана около 500 г. пр.н.е., дава ясни доказателства, че дори в онези далечни времена е съществувало дълбоко познаване на атмосферните процеси.

Терминът метеорология е предложен от Аристотел, за да опише това, което по това време най-общо са наричали „науки за Земята“. Приблизително по това време философът Теофраст публикува „Знаците на времето“, първата книга, съдържаща метеорологични прогнози в Европа.

България е една от първите страни в света, подписала конвенцията за основаване на Световната метеорологична организация през 1961 г.

От 1961 г. на 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО). Република България е една от първите страни в света, подписала конвенцията. Всяка година на 23 март по инициативата на СМО и под егидата на ООН се чества Световен ден на метеорологията.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background