35 години от кървавия атентат на жп гара Буново

Written by on 09/03/2020

На този ден през 1985 г. в 21. 31 часа бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца  по линията Бургас-София в района на гара „Буново“. В атентата загиват седем души (сред тях две деца на 12 и 13 години). Девет души са тежко ранени. Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. Други две деца са ранени.

Снимка: вестник Десант

Извършителите на терористичните актове принадлежат към нелегалната организацията, наречена „Турско националноосвободително движение в България”.

На 11 септември 2007 г., близо до гарата, бе открит паметник на жертвите на атентата, изграден по инициатива и със средства на телевизия СКАТ.

Взривът на гара Буново не е единственият терористичен акт, извършен от протурските терористи. Между 1980 и 1987 г. в България са извършени множество големи терористични актове и саботажни акции, включително саботажи срещу реколтата и селското стопанство, опити за отравяне на питейната вода на различни градове, жп катастрофи, взривяване на язовирни стени, палежи на гори.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background