Преди 101 години издъхва Венета Ботева-забравена от българския народ

Written by on 27/02/2020

Венета Ботева: „Запомнете: аз не съм вдовицата на Христа Ботйова! Аз съм неговата жена“

На 27 февруари 1919 г. издъхва Вената Ботева – съпруга на поета-революционер. Тя напуска този свят унижена, забравена от свободна България.
Според летописци майката на Христо Ботев Иванка и съпругата му Венета се хранели веднъж на ден със сух хляб, потопен във вода и оцет. В житието на войводата Захари Стоянов отбелязва, че Венета преживявала с мизерните 30 лв. народна пенсия заради делото на мъжа си, а един, който написал биография на поета, получавал два пъти повече.

Има такава необикновена любов, която е толкова по-силна, защото именно е после самоотричането и велика мисия – после Отечеството! Любов отвъд личното. Последните думи на Венета Ботева били „за вечни времена, за българския народ” да бъде запазено писмото на Ботев, написано на кораба „Радецки“. Защото е знаела, че това е писмо не само до нея , а и за българския народ. Защото е знаела, че нейният Христю е извършил подвиг.

„Мила ми Венето, Димитре и Иванке!

Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!

Венето, ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те.

Х р и с т а
17 майя 1876
„Радецки“


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background