На 14-ти февруари съвпадат няколко празника

Written by on 14/02/2020

На 14-ти февруари съвпадат няколко празника. Най-известен е празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря.На този ден църквата почита и успението на Свети Кирил Славянобългарски. Освен това на днешната дата празнуват и българските археолози. 14-ти февруари е и празникът на любовта.

На 14-ти февруарие честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите.За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. 

Денят на археолозите, 14-ти февруари, се отбелязва у нас от 1970 година по инициатива на Националния археологически институт и музей към Българска академия на науките.
Археология е хуманитарна наука, която изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята.

На 14-ти февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background