142 години от Освобождението на Търговище от Османска власт

Written by on 29/01/2020

ОКЪРВАВЕНАТА СВОБОДА НА ТЪРГОВИЩЕ

Ески Джумая се превръща във втори Батак.

Диян Николаев Христов – 15 години

Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“, гр. Попово, обл. Търговище, ученик в 9 „Г“ клас

Владимир Стойков – преподавател по история и ицивизации в Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“, гр. Попово

В началото на януари 1878 г. започва руското настъпление към Разград, Търговище, Попово, Омуртаг и към една от крайните цели – Русе (тогава Русчук). На 15. януари (27.01. по нов стил) 1878 г., след тежки сражения с турската войска при Антоново (тогава Яйла Кьой), е освободен опожареният от турците Омуртаг (тогава Осман пазар). Прекъсва се пътят към Котленския старопланински проход, блокирайки възможността на турците да се оттеглят на юг.

Идва ред на освобождението и на Търговище (тогава Ески Джумая), стоящ на пътя на руските войски към Шумен и Русе. Паника обзема разположената в Ески Джумая турска армия. Решава се да се оттегли към силната турска военна крепост Шумен. Още към 15. януари (27.01. по нов стил) градчето Търговище започва да се изпълва с бежанци – турци, черкези, башибозуци, както и изплашени от войната българи от близките села. Пламват и първите искри на враждебност, верска нетърпимост и омраза към християните в града. Част от българите усещат, че нещо лошо ще се случи и започват да изкупуват барута от голямата чаршия..

 Пренаселен, малкият град на търговци и занаятчии се задъхва от бегълците, заели улици и площади. Задръства се и от отстъпващите османски войски, идващи откъм Омуртаг и Антоново. Страхът на турските войници от русите надделява и през нощта на 16. януари (28.01. по нов стил) те започват бързо да се изтеглят към Шумен, изхвърляйки оръжия и муниции в реката. В Търговище остават въоръжените до зъби башибозуци, черкези и по-голямата част от мирното българско население.

Почувствали се без контрол, черкезите и башибозуците подлагат българското население на мъчения и грабежи, придружени с убийства. Лумват и умишлено запалените от мародерите пожари. В добре известния в Османската империя панаир и в чаршията на града изгарят 400 дюкяна, 7 хана, 60 къщи, голямата градска кула с часовник и др. Изплашеното българско население се скрива в изби, мазета и тавани. От нападнатите къщи се чуват писъците на беззащитните жертви и ударите на ятаганите и пиките.  Бегълците – християни от селата, останали по улиците на града, са изклани на място, а покъщнината им е разграбена.

По-смелите жители и придошли от селата българи, барикадирали се в здравите каменни къщи и дворове, с оръжие в ръце се бият с насилниците в защита на семействата си. Най-героични са бранителите на Варушката махала

Виждайки безизходното положение на загиващия град, неколцина джумалии, разделени на две, с риск за живота си и с много трудности, навлизат в дълбокия сняг на свирепата зима. Вървейки далеч от пътищата, навлизат в Балкана в търсене на руската войска. Рано сутринта на 17. януари (29.01. по нов стил) 1878 г. едната група е заловена от руски войници пред Омуртаг и след техните горещи молби е отведена при командира – генерал-лейтенант Ернрот. Те разказват за извършващия се геноцид в Търговище, молейки го за незабавното спасение на беззащитното население. С много пролята кръв, разграбен и опожарен, градът посреща своите спасители в първия ден на свободата – 17. януари (29.01. по нов стил) 1878 г. Безгранична била радостта на оцелелите – цветя и радостни възгласи, трапези и подаръци обсипали руските войници.

Дошло и времето за печалната равносметка и мъка по загиналите близки. Общият брой на невинните жертви бил около 485 души мъже, жени, старци и деца, избити в града или по пътищата за Шумен и Омуртаг. От тях 350 души били селяни, дошли в града да търсят по-добра защита от турските безчинства, и около 125 души граждани на Търговище. Цели многолюдни семейства погинали, а други дали по 4-5 жертви. 

По броя на избитите християни, Ески Джумая се превръща във втори Батак.

„На жертвите, загинали при освобождението на града от османско иго – 30. януари 1878 година.“

Вечна памет!


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background