135 години от създаването на 5-ти пехотен Дунавски полк

Written by on 01/12/2019

Кметът на Русе Пенчо Милков присъства на тържествата по повод 135 години от създаването на 5-ти пехотен Дунавски полк и 20 години от учредяването на Регионален клуб „Традиция“. Събитието бе организирано от „Традиция“- Русе, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Община Русе.

На площад „Батенберг“ бяха представени униформи и въоръжение от Сръбско-Българската, Балканската, Първата и Втората световна война. Чрез жива картина „Български герои“ бяха пресъздадени героични моменти от миналото на 5-тия полк и превземането на „картечно гнездо“ – едно от най-рисковите военни действия, специалитет на Българската армия.

От името на кмета на Община Русе и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев бяха поднесени венци пред паметника на 5-ти пехотен Дунавски полк.

Пенчо Милков разгледа и изложбата „За Бойната слава на Русе и България“, която представя подбрани снимки от историята на славния полк, отличия, документи и книги- собственост на членове и симпатизанти на Дружество „Традиция“ – Русе. Кметът поздрави активистите на регионалния клуб за дейността им, която възпитава родолюбие и почит към историята. В знак на признателност управителят на дружеството Мартин Календжиев връчи на градоначалника почетна грамота и нож „20 години Традиция- Русе“.

Поздравителни адреси за събитието бяха изпратени от областния управител Галин Григоров и генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background