Поставят подземни контейнери за смет

Written by on 01/12/2019

Подземни контейнери за смет ще бъдат поставени в района на крепостта Царевец във Велико Търново. Съдовете ще бъдат разположени по улица „Никола Пиколо“, а монтажът ще бъде извършен тази събота – 30 ноември. Дейностите налагат временна организация на движението и затваряне на отсечката за времето от 13,00 до 15,00 ч. Обходният маршрут в направление кв. „Асенов“ – централна градска част, ще е покрай църквата „Св. св. Петър и Павел“, по обиколната улица на Царевец, през кв. „Света гора“ /ул. „Сливница“, ул. „Димитър Найденов“ и ул. „Теодосий Търновски“/ и Южен пътен възел и по ул. „Христо Ботев.

Пътуването по направление централна градска част – кв. „Асенов“/Арбанаси/Горна Оряховица не се променя.

В периода от 13,00 до 15,00 ч. на 30 ноември се променят и маршрутите на автобусни линии с номера 20, 40, 50 и 110. Крайна спирка става площад „Велчова завера“. Изменение в този период ще има и на движението на линия №5, която ще обръща в кв. „Света гора“ – на кръстовището на улиците „Михаил Кефалов“ и „Крайбрежна“.

Поставянето на подземни контейнери е по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов и започна приоритетно от старата градска част. Първите две двойки съдове за смет вече са монтирани в района на музей „Възраждане и Учредително събрание“ и до Паметника на обесените. Предстоят тестове преди пускането им в експлоатация. Поетапно ще бъдат обхванати и други райони на града. Освен по-добър облик на градската среда, чрез монтирането на съдовете за смет под земята се постига и екологичен ефект, тъй като херметичността на съоръженията и по-студената почва ограничават разпространението и на бактерии, и на неприятни миризми.

Авторски коментар: Ползите от подобен тип съхранение са неизброими: чисто и добре изглеждащо околно пространство ,липса на миризма, няма разхвърляни и преливащи кофи, ограничен достъп на безстопанствени животни и предпоставка от разпространение на евентуални зарази, лесно и бързо обслужване, по ниски разходи за сметосъбиране (този тип контейнери могат да бъдат събирани само от 1 човек ).

Подземното съхранение на биологични и други отпадъци не е новост за развитите западноевропейски страни но за нас в България видимо е. В голяма част от случаите дори подобен тип сметосъбиране в тези страни е свързано и с контролиран достъп( с електронни карти) което е пример за добра организация и контрол на този тип „мръсен“ бизнес. Достъп до този тип имат само граждани заплатили съответните такси към общината.

Подземен контейнер с контролиран достъп с карта.
Подземен контейнер с контролиран достъп с карта.
Подземен контейнер само за биологични отпадъци от домакинството със свободен достъп.

Не е тайна ,че сметосъбирането ,извозването, преработването и депонирането може и е доходен бизнес. Добрите практики в някой европейски страни показват, че могат да бъдат рециклирани над 85% от всички видове боклук който се изхвърлят от всеки от нас. Малко хора може би знаят , че Холандия приема една трета от отпадъците на Англия например.

Какъв е процента в България? Не оспорим е факта, че през последните няколко години процента на рециклиране и преработка в нашата страна нарастна значително. Цветните контейнери за разделно събиране в началото бяха недолюбвани от голяма част от домакинствата ( и все още са за някой) с типично българската недоверчивост и манталитет (всичко отива на едно място)много от тях бяха подпалвани или седяха празни.

По експертни оценки, в България вече се рециклират близо 40% от всички пластмасови отпадъци, което е с около 10 на сто над средното ниво за ЕС. Само при пластмасовите опаковки рециклирането е 62-63% при средно 40% за ЕС. За съжаление това не може да бъде казано за всички видове отпадаци. Тук е мястото (колкото и на някой да не му хареса) да споменем, че в този висок процент рециклиране не е отчетен приносът на хора с ниски доходи (предимно роми), които събират от контейнерите по улиците годните за рециклиране отпадъци и ги предават в пунктовете за вторични суровини. Трудно е да се определи процента но за София това са над 4-5 хил( инф. статитя на DW) човека който събират и рециклират приблизително 5% от боклука и рзабира се спестяват около 16млн. лева разходи на общината на годишна база.

  За съжаление липсата все още на местна управленска воля, законови и нормативни уредби правят „проблема“ с боклука наболял и актуален в много общини.

Дали поставянето на този тип контейнери е стъпка в правилната посока и дали това може и ще се случи и в други големи градове по примера на В. Търново е въпрос на време , управленски решения и воля.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background