Уеб радиото в България

Written by on 29/10/2019

Предисторията на уеб радиото в България в нейната конкретност е ставала обект на няколко специално насочени научни изследвания. Ще споменем пионерското – на Диляна Кирковска, регистрирала старта на уеб радиото в България, в съчетание с теоретично осмисляне на комуникационните изменения спрямо традиционното радио. Следват няколко студентски дипломни труда, както и изследвания, в които интернет радиото и потреблението му заемат мястото си сред други медии.

Споменатите по-горе изследвания очертават приблизително следната картина:

2000-2003. Начало на уеб радио в България. Първото интернет радиопредаване е на „Интернет радио България“ през април 2000. През януари 2002 онлайн започва да излъчва „Радио България“ на Българското национално радио, като функционира съвместно с „Интернет радио България“ в Real Audio формат. През 2003 се появява интернет радио “Лозенец нет”, създадено от двама студенти със слоуган „Музика по ваше желание!”. Това не е единственият случай в историята на радиото, в който става дума за нещо като „два старта“ – обществен и частен/личен; двете представи за интернет радио остават жизнени и в момента.

2003-2007. След първите интернет радиостанции инициативите се множат. Най-напред, всички ефирни радиа, с незначителни изключения, създават свои нет версии. Ключов момент за преобръщането на ситуацията в интернет радиопространството за ред професионалисти обаче е продаването на ефира на радио „Тангра“ и преминаването на радиото в интернет под името „Тангра Мега Рок“ (2006).

С този акт на създаване на професионално интернет радио в българското интернет пространство завършва и първият период от историята на интернет радиото в България. Може да се каже, че този период кореспондира с виждането (Дейвид Блек) за „Интернет радио 1.0“: интернет радио, вписано в историята на интернет и влияещо се повече от процесите в мрежата, отколкото от специфични за радиото закони. Горе-долу по това време (2007) слушането на радио в интернет влиза в топ 5 на най-упражняваните дейности от страна на интернет потребителите (след електронна поща, търсене на информация, сърфиране, новини и съхранява тази позиция включително през 2011.

Автор: Снежана Попова


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background