52 талантливи деца със стипендии от Община Търговище

Written by on 17/10/2019

Общо 52 деца от Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби в общината. Това определи Комисията по Наредбата, в състав: инж. Хатидже Алиева, председател на Общински съвет Търговище, Силвия Доманова, старши експерт „Образование” в дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Търговище, Стефан Станчев, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО-Търговище и общинските съветници Дамян Иванов, Анета Куманова, Светослав Иванов и Николай Златков.

Еднократната стипендия „Търговищко дарование“, в размер на три минимални работни заплати, се присъжда на Мария Георгиева, ученичка в 9 клас на I СУ „Св. Седмочисленици“. Наградата е за значими постижения в област „Образование, наука и техника“ по Наредбата. Мария има класирания от 1 до 3 място на национални състезания по английски език и информационни технологии. Има завоювани първи места на общинските кръгове на олимпиадите по биология и химия.

Присъдени са и три годишни стипендии в размер на една минимална работна заплата. В област „Образование, наука и техника” е отличена Александра Александрова – ученичка в 11 клас в І СУ “Свети Седмочисленици“. Емине Сиракова – ученичка в 11 клас във ІІ СУ „Проф. Никола Маринов“ е отличена в област „Изкуство и култура”, а Калоян Атанасов – ученик в 10 клас в І СУ “Свети Седмочисленици“ получава стипендия в област „Спорт”. 

Месечни стипендии за период от три месеца в размер на 1/5 от минималната работна заплата се присъждат на 5 деца в област „Образование, наука и техника”. Отличените ученици в област „Изкуство и култура” са 23, а в област „Спорт“ – 20.

През тази година подадените кандидатури са общо 57. Най-много (29 броя) са заявленията за област „Изкуство и култура“. В област „Спорт“ са 21 броя, а в „Образование, наука и техника“ – 5 броя. Комисията не одобри 5 от постъпилите искания, тъй като не отговарят на изискванията на Наредбата. 

Припомняме, че общо 20 000 лв. са заложени в бюджета на Община Търговище за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби през 2019 г. 

По-късно през октомври ще бъде обявена и датата на официалната церемония за награждаване на отличените. Първата такава церемония бе проведена през 2018 г. 


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background