„Обич за България” – пътуваща изложба от рисунки на ученици от българските неделни училища в чужбина

Written by on 04/10/2019

Изложба от рисунки на ученици от българските неделни училища в чужбина под наслов “Обич за България” беше открита днес (02 октомври 2019 г.) от началника на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева в Школата за изобразително изкуство към ЦПЛР – Обединен детски комплекс – Търговище. Инициатор на инициативата е Министерството на образованието и науката съвместно с Асоциацията на българските училища в чужбина. Целта на изложбата е да даде възможност на децата да покажат България такава, каквато я помнят или си представят чрез изкуството. От друга страна, посетителите да съпреживеят отново онази България, която е извън географските граници и е навсякъде, където звучи българска реч и където са децата на България.

Експозицията се състои от 68 картини, дело на ученици от български неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова. Изложбата обикаля България по предварително изготвен график – тя идва от Русе и след две седмици ще е изложена във Велико Търново. Освен това ще се представи пред задгранични мисии, организации на българите в чужбина и православни общини, към които има български училища по света.  

Изложбата ще бъде в нашия град в продължение на две седмици – до 11 октомври, а мястото на експонирането ѝ е избрано така, че да могат повече деца, ученици и техните родители от област Търговище да станат съпричастни с идеята – да видят творбите, създадени от нашите деца, които носят българското в сърцата си, макар и далеч от родината.

  Министерството на образованието и науката осигурява функционирането на близо 400 български училища по света – в 36 държави, на шест континента. Осигурява се не само реалната възможност за обучение по родния език, по история и по география на България, но и осъществяването на дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и с националната култура.

Пътуващата изложба е продължение на състоялата се на 11 май 2018 г. друга инициатива – „Розите на България“, в която над 50 000 деца и техните родители по света показаха по едно и също време чрез българското хоро своята обич към България.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background