150-години българска православна църква „Св.св. Константин и Елена” в Одрин

Written by on 30/09/2019

Църквата се намира в югоизточната част на Одрин в махалата Абдурахман. В непосредствена близост река Тунджа се влива в река Марица.

По онова време българите в Одрин се обединяват в дружество „Народно общество“. С парите, завещани от родолюбивия българин чорбаджи Найден, купуват земя за градеж на православен храм. Изследване на архитект Николай Тулешков показва, че това са българи преселили се от Тракия и Западна Македония в село Булгаркьой, Кешанско в Беломорска Тракия, днес в Турция.  

Строителството на светата обител „Св. св. Константин и Елена“ е започнал на 3 март 1869 година и е завършен на 25 септември същата година, в навечерието на учредяването на Българската екзархия. По малко от седем месеца са били достатъчни на тогавашните майстори да завършат църквата. Главен майстор е бил Константин Казаков (Уста Костадин Казака) от село Булгаркьой.

На западната ѝ фасада е поставена паметна плоча, която гласи:

За слава на Едносъщната, Животворяща и Неразделна Троица Отца, Сина и Светия дух с благоволението на негово императорско величество султан Абдул Азис хан започна да се изгражда този храм… на 3 март 1869, а беше завършен на 25 септември същата година… с дарения на българското джелепско народно общество в Одрин.“

Църквата е ярко свидетелство за православната архитектура от онова време Представлява трикорабна псевдобазилика, изградена със смесена каменно-тухлена зидария на гевгирена конструкция, с два реда колони, дървени тавани и интериорни елементи от дървена пластика. 70 икони са били монтирани на иконостаса. Храмът е бил действащ до средата на 40-те години на XX в

деца в неделното училище на църквата

Историята на църквата е свързана освен с благоволението на султан Абдул Азис, по-късно с множество иманярски набези, опожаряване, разграбване. След Балканските войни 1912–13 година, заедно с масовото изселване на българите от Югоизточна и Беломорска Тракия, църквата „Св. Св. Константин и Елена“ остава безстопанствена и постепенно започва да се руши. През 80-те години на ХХ век и с опасност да бъде иззета от турската държава.

църква „Св.св. Константин и Елена” в Одрин 1
Барелеф на екзарх Антим I-ви в двора на църквата

Църквата е изцяло реставрирана в 2008 г. със средства на българската държава, на общини и фондации от България и много дарения от обикновени българи.

На 29ти септември бяха отбелязани и 150 години от съграждането и.

В тържествените събития участваха : министърът на културата Боил Банов, посланикът на Република България в Турция Надежда Нейнски и директорът на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет Емил Велинов.

В приветствията си официалните лица изтъкнаха ролята и приноса на валията на областта и кмета на общината за съдействието и разрешението църквата да бъде възстановена през 2008 година и финансирането да бъде поето от страна на българската държава.

Възстановяването на подобни културни паметници в двете съседни държави е сред начините за затвърждаване на добрите отношения между двата народа – коментира г-н Хюсмен и изрази убеждение, че в най-близко време ще приключи и реставрацията на джамията „Ибрахим паша” в Разград, която също ще е привлекателен център за туристи. Припомняме, че реставрацията на разградската джамия също се извършва със средства, отпуснати от българската държава.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background