Велико Търново е национален център на 111-годишнината от Независимостта

Written by on 20/09/2019

Велико Търново ще бъде национален център на честванията, посветени на 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пъстра поредица от събития включва празничната програма. На паметното историческо събитие, случило се на 22 септември 1908 година, е посветен целият културен календар през септември.

Празничната програма започва още на 21 септември /събота/ с популярния Международен фестивал на военните духови оркестри. С атрактивно дефиле музикантите с пагони от няколко държави ще дефилират по главната улица „Васил Левски“ в следобедните часове, а официалното откриване е в 17,00 ч. пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

снимка: https://fest-bg.com/

В съботната вечер великотърновци и гостите на града ще се насладят на ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“. Шоуто е в 20,30 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът е съчетан с ефектно комбинирани лазери и заря, а въздействащата музика ще напомни за величието на Второто българско царство, славната династия на Асеневци, както и съвременната роля на Велико Търново като историческа и духовна столица.

Празничният 22 септември започва още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“.

Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. едновременно на крепостите Царевец и Трапезица ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.

В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро, което обичната народна певица и кметът Даниел Панов ще поведат.

В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове  по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Програмата продължава и в понеделник – 23  септември, когато пред крепостта Царевец ще се състои двучасов спектакъл на военните оркестри, участващи в международния фестивал. Шоуто започва в 10,30 ч. и е със свободен вход.

Есента започва с колоритния празник на Самоводската чаршия

Есента във Велико Търново започва пъстро и с много настроение с колоритния празник на прочутата Улицата на занаятите. От днес до 23 септември за девети път се провежда традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите. Двете събития предлагат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма. Есенният празник е част от инициативите по случай 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 г. от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Празникът на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. Във всеки от четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната, в което 60 творци ще покажат ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти. В базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени. В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите.

На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри, детски забавления и представления. По традиция в празника ще се включи духовият оркестър на СУ „Емилиян Станев“  – „Джуниър бенд“, а на сцената пред арт бар „Хипстър“ ще се е традиционният базар на грамофонни плочи и уроци по скречинг. Специално за малките посетители на събитието ще има детска работилничка за сапуни, кулинарни демонстрации с шеф Радичев, точене на юфка и ателие за керамика на открито.

Разнообразна музика ще предложат вечерните концерти, които ще започват в 19:00 ч. На 20 септември на живо ще свири хибридната музикална формация „Бас Народен“, съчетаваща електронна музика и фолклорни елементи, Коприва и Сърмата Хари и бенд, а в събота /21 септември/ са „Ред Хот Трибют“ и компания. Неделната вечер на 22 септември ще започне с група „Графити“ с ръководител Аделина Колева, след което ще звучи акустичен суинг с Деси Андонова и Петър Георгиев. В 21,30 ч. ще е концертът на любимеца на малки и големи Дичо.

За любителите на българските народните ритми ще има едночасови хоротеки на 21 и 22 септември от 18:00 ч.   

Събитията във всеки от дните започват още в 9,00 ч. сутринта, а всяка вечер в 23,00 ч. финал ще са атрактивни огнени спектакли.

Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите 2019 се организират от Общинска туристическа агенция ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново, с подкрепата на партньори от бизнеса.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background