Набират се средства за отпечатване на книга за педагога, изпълнител и диригент Елена Василева

Written by on 02/09/2019


Граждани на Търговище, приятели!
Група ентусиасти от Търговище и страната искаме да издадем книга за творчеството на фолклориста Елена Василева. Защо? Защото хора като нея оставят следи, по които вървят техните последователи и също като нея следват своята цел, водени от порива на сърцето си, но скътали в него нейните послания. Защото Елена е творец на днешното време, който здраво е стъпил върху традицията. Тя е и добрият пример за градивност, промяна, новаторство, творчество, за смелост, за сила.
Елена превърна изключителните си по качества и замисъл национални фолклорни прояви във визия на нашия град. Нейният живот е изпълнен с добри дела и десетилетия отдаденост на фолклора и утвърждаване на музикалните традиции на град Търговище и региона. Последвахме я, градихме заедно с нея и сега искаме да отправим благослов към нейното дело, към смелостта й, към силата на духа й.
Сега, по здравословни причини, тя не може да бъде активен участник и ръководител на фолклорните прояви, които сама създаде като традиция. Затова питаме: Ще се намерят ли млади хора или културни институции в град Търговище, които с нейна помощ да продължат изграденото? Да запазят нивото на постигнатото? Не е лесно! Трябват силни по дух и енергия хора.
Ще допусне ли Търговище да се раздели с визията си на една от фолклорните столици в страната? На така желаните срещи на младите таланти с класиците в народното музикално творчество? Ще може ли на всеки три години да се реализират и двете прояви – конкурса „С песните на Стоян Радев” и националната фолклорна среща „Мост между поколенията”.
Патриотизмът ни подтиква да защитаваме тези фолклорни празници, да продължават да се провеждат в нашия град. Защото те бяха създадени тук и трябва да останат тук. Нивото е високо, но с общи усилия и подкрепа, можем да се справим. Вие какво мислите?
А сега, когато подготвяме книга за живота и творчеството на Елена Василева, имаме нужда от финансова подкрепа за издаването й. Затова по-долу посочваме банковата сметка, по която може да превеждате пари, за да бъде изданието качествено и достойно за Елена.

Подготовката на книгата за Елена Василева е вече на етап компютърна обработка, затова търсим средства, за да завършим започнатото по-бързо.
Инициатори за написването на книгата: Ирина Ризова, Величка Владимирова, Диян Димитров, редакцията на в-к „Търговищки НОВИНИ”, група фолклористи и преподаватели, нейни ученици, като Сашка Ченкова, Марина Стефанова – Кънева, Йоанна Димова и др.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background