Областната епизоотична комисия Разград одобри списъците за подпомагане за дезинфекция

Written by on 27/08/2019

Областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, на което бяха обсъдени актуални въпроси във връзка с болестта Африканска чума по свинете.

На заседанието бяха одобрени списъците по общини с имената на стопаните, които са заклали своите прасета, отглеждани от типа „заден двор“ и според решение на Министерството на земеделието, храните и горите ще получат подпомагане на извършената след клането дезинфекция. Комисията взе решение подпомагането за дезинфекция да се отнася не само за жителите на населени места в 20-километровата санитарна зона, а за цялата Разградска област, тъй като тя граничи и с огнища на АЧС от съседни административни области.

В Разградска област заявления за този тип подпомагане за дезинфекция с поемане на ангажимент да не се отглеждат прасета в двора в срок от 12 месеца след дезинфекцията са подали 319 стопани. По общини те са както следва: Завет – 23, Цар Калоян – 31, Кубрат – 64, Разград – 75, Исперих – 40, Лозница – 41, Самуил – 45. Списъците по населени места да бъдат обявени в кметствата – взе решение още комисията. Подпомагането от 300 лева ще бъде изплатено след 1 септември, като представители на Областната дирекция по безопасност на храните ще посетят населените места, където живеят стопани, които не са представили банкови сметки, останалите ще ги получат по банков път. На заседанието на Областната епизоотична комисия представители на Областната дирекция по безопасност на храните представиха информация за актуалната епизоотична обстановка в страната от предишното заседание досега. В този период са установени нови 4 огнища на АЧС, с което от началото на годината в страната огнищата на заболяването при домашни свине стават 33, а при диви свине – 50. В Разградска област няма констатирани нови огнища, към момента те са две – в ДЛС“Воден-Ири Хисар“ и в землището на село Каменово


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background