Русенският пътешественик Петър Ванев стана единственият българин прекосил Тройната корона.

Written by on 21/08/2019

Това стана, след като успешно премина третия етап – Континенталния преход. Експедицията се осъществи с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори.

ptr

Успехът беше обявен днес на пресконференция, в която взеха участие Петър Ванев и Изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.

Петър Ванев потегли за САЩ на 17 март 2019 година и прекоси повече от 4000 км през щата Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг, Айдахо и Монтана до началото на август тази година. Това е третият, последен преход от така наречената Тройна корона за преходи на дълги дистанции в САЩ, уточни Петър Ванев .

Експедицията започнала с прекосяване на щата Ню Мексико, характерен с дълги, сушави отсечки и високи температури, а в северната си част със снегове. До края на април Петър успял да премине през целия щат и се отправил към щата Колорадо, където преходът претърпял своя обрат. Натрупалия повече от метър сняг и извилата се снежна буря изключително затруднили пътешественика и се наложило той да потърси помощ. Последвала успешна спасителна акция с хеликоптер. Петър Ванев се разминал с леко измръзване на пръстите и снежна слепота, ?005cr след кратко време направил втори опит за прекосяване на тази част от маршрута. Преходът преминал отново при снежна буря, но този път успешно. Наложило се пътешественикът да се направи промяна в посоката на север. Спасителната акция довела до загубата на 27 дни, които пътешественикът трябвало да навакса, изминавайки по 50 километра на ден. Прекосяването на Континенталния преход отнело 4 месеца и поливани и приключило успешно на 6 август.

Петър Ванев е първият българин прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка – екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в новия свят. През миналата 2018 година той успя да премине и Апалачката пътека. С прекосяването на Континенталния преход той успя да осъществи мечтата си за Тройната корона, която до края на 2018 година е била прекосена от 396 души от цял свят.

„ Континенталният преход беше най-труден от трите прехода. Научих, че понякога егото движи човек в негативна посока. Хората и случките, които един човек преживява са същината на този вид преходи. Това е най-голямата награда.“, коментира Петър Ванев. Преживяванията ще са повод той да започне третата си книга, след като издаде първата, „Пътека през огън и лед“ (изд. Вакон) и планува издаването на втората посветена на прехода по Апалачката пътека.Това е линк към обещаните от Петър Ванев снимки


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background