Храмов празник събра стотици вярващи в днешният ден

Written by on 15/08/2019

Днес Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица – един от 12 най-големи християнски празници.

Стотици жители на Търговище почетоха днес храмовият празник на църквата в кв.“Вароша“, „Успение на Пресвета Богородица“

„За здраве, за здраве се молим нека да сме живи и здрави!“, това заявиха повечето вярващи, които излизаха от храма за Радио Търговище.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64 годишна възраст напуска земния живот и отива в Божието царство при своя син Исус. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване, оттук и думата „успение“ – заспиване.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите. Селищата с църкви „Успение на Пресвета Богородица“ имат храмови празници.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пилешка каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.

В този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Мара и др.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background