МЛАДА ПЕВИЦА ОТ РУСЕ С ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ОТ КАЗАХСТАН

Written by on 10/07/2019

Първа награда завоюва Димана Дончева на завършилия преди три дни 12-ти Международен конкурс „Шаттък“ в казахстанската столица Нур-Султан (Астана). Седемнадесетгодишната възпитаничка на НУИ „Проф. В. Стоянов“ преодоля конкуренцията на 40 участници от 12 страни (вкл. Русия, Казахстан, Украйна, САЩ и др.).

Димана получи покана да представя България на този престижен форум след поредица успешни изяви и награди, а през миналата година бе стипендиант на Министерството на културата. Първата награда от „Шаттък“ донесе много радост на младата русенка и отваря нова страница в творческия й път.

Участието на Димана Дончева стана възможно благодарение на подкрепата на читалище „ Стефан Караджа 2018“, на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и спонсори.

Дванадесетото издание на Международния конкурс „Шаттък“ се проведе на площада пред Областната администрация на града и е в рамките на тържествата, посветени на годишнината от обявяването на град Нур-Султан за столица на Казахстан. Младата поп певица омагьоса журито с дълбокия си и плътен тембър и с професионалното си пеене. В конкурсната част тя изпълни песните „Наше лято“ на Тончо Русев и „AT LAST“ по музика на Марк Гордън и Хари Уорън из репертоара на Ета Джеймс. Димана бе поканена да участва ?005cr програмата за официалното откриване на фестивала. Журито бе впечатлено от единството на визия и гласови възможности в изпълненията на живо на младата русенка. Мнението на журито е още по-ценно, защото то се оглавява от най-добрия казахстански композитор Кенес Дуйсекеев. В тринадесет членното изключително квалитетно жури влизат представители на десет страни. За класата на журито говорят имена като академик Б. Тулегенова – народна артистка, оперна певица и актриса, К. Акдаулетова, заслужила актриса, завеждаща катедра „Вока?005cr “ в Музикалната академия на Казахстан, П. З. Лорейдис – продуцент, радио и телевизионен журналист от Куба, Т. Апанасенко от Украйна – продуцент, меценат, директор на конкурса „Европа Молодая“ и др. Част от журито е и българският представител Николай Текелиев – доктор по естетика, журналист в БТА и официален представител на „Славянски базар“ за България.

След конкурсната част Димана получи покана за участие в конкурса „Роза на Изтока“ в Ташкент. Тя даде кратко интервю за Ташкентската телевизия, а директорът на фестивала, режисьорът Олга Иванникова високо оцени класата на Димана Дончева.

Самият председател, заслужилият деятел на изкуствата, кавалер на ордените „Парасат“ и „Курмети“, композиторът Кенес Дуйсекеев покани Димана да участва догодина на конкурса „Туган Жер“ (Родно място), в който се изпълняват негови песни. Това ще е първото международно издание на провеждащия се на всеки две години конкурс.

Към поканите за участие може да прибавим и тази за участие в един от най-големите конкурси в Средна Азия „Златен микрофон“, който се провежда в двеста и петдесет хилядния град Костанай като организаторите поемат изцяло разходите й.


Current track

Title

Artist

Със съдейдтвието на : LIVE365

Със съдейдтвието на : LIVE365

Background